logo

Πατακάκης Αργύρης

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Νοε 20 2011

patakakis-00033Πριν δυο χρόνια Νορβηγοί επενδυτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στη Δράμα στα πλαίσια της Πράσινης Ανάπτυξης ένα εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ και ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο με πρωτοφανές μεγάλες αποδόσεις για τα Ελληνικά δεδομένα.

Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τη λογική, αλλά όλα οδηγούνται μέσω της εξαντλητικής γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα τα περισσότερα έργα να καθυστερούν και ορισμένα μάλιστα να μη γίνονται ποτέ.

Μ' αφορμή του φλέγοντος θέματος αυτού επικοινωνήσαμε με τον Περιφερειακό Σύμβουλο με την παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση» Αργύρη Πατακάκη, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και ασχολείται ακόμη, καθώς κρατά επαφές με τη Νορβηγική εταιρεία την οποία προσπαθεί να πείσει να επενδύσει τελικά στην πόλη της Δράμας.

Ο Α. Πατακάκης, τον οποίο επισκεφθήκαμε στο γραφείο του στην Αδριανή, μας μίλησε αρχικά για το μέγεθος της εταιρείας αυτής, η οποία είναι μια θυγατρική της μεγαλύτερης Νορβηγικής Εταιρείας REC, έχοντας παγκοσμίως την πρωτιά στην παραγωγή της πρώτης ύλης (πυριτίου) για τα φωτοβολταϊκά. Παράλληλα η εταιρεία έχει εξελιχθεί και σε άλλους τομείς, αλλά εκείνο που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με την εταιρεία αυτή είναι τα «Κυκλικά Κάτοπτρα», τα οποία τώρα παρασκευάζει, έχοντας έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά.

Με λίγα λόγια λοιπόν, η εταιρεία αυτή ενδιαφέρθηκε να εγκατασταθεί εδώ στη Δράμα για να μπορέσει να παράγει τα πάνελ και παράλληλα να εγκαταστήσει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ζητώντας μεγάλη έκταση είτε στη Βιομηχανική περιοχή, είτε στην Αδριανή, είτε στην Προσοτσάνη. Εκείνο όμως που κατά κάποιον τρόπο καθυστέρησε την όλη προσπάθεια, σύμφωνα με τον Α. Πατακάκη, ήταν η μεγάλη γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί τροχοπέδη για κάθε επενδυτή και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους αυτούς τους Νορβηγούς, που έχουν άλλη νοοτροπία και φιλοσοφία πάνω στις επενδύσεις.

«Πήγαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να δούμε το πρόγραμμα "One Stop Shop", όπου με μια κίνηση και μάλιστα γρήγορα γίνονται όλες οι διαδικασίες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι επενδυτές. Εκεί αντιμετωπίσαμε μια εχθρική και αρνητική στάση του υπουργείου και μιλάμε για μια επένδυση η οποία θα ξεπερνούσε τα 75 εκ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Πατακάκης και συνέχισε λέγοντας, πως για άλλη μια φορά η κεντρική εξουσία, η Ελληνική πολιτεία, η αρρωστημένη Ελληνική γραφειοκρατία, δημιούργησε πολλά προβλήματα και πολλά ερωτηματικά εάν θα μπορούσαν οι Νορβηγοί να ικανοποιηθούν, γιατί είχαν και σαν εταιρεία ένα χρονοδιάγραμμα 14 μηνών για να ολοκληρωθεί το επενδυτικό τους σχέδιο», δήλωσε.

Επίσης, ο κ. Πατακάκης, εκείνο το διάστημα είχε και μια συνεργασία ως Νομαρχιακός Σύμβουλος που ήταν τότε, με το Νομάρχη Δράμας Κ. Ευμοιρίδη για να δει με τους υποψήφιους Νορβηγούς επενδυτές τις δυνατότητες που υπάρχουν στις αποθήκες καπνού που έχει ο Νομός Δράμας στη Βιομηχανική περιοχή και υπήρχε άμεσο ενδιαφέρον και άμεση υποστήριξη από τον τότε Νομάρχη. Παρόλα αυτά όμως, υποστηρίζει ο κ. Πατακάκης, πως η κεντρική εξουσία με τα προβλήματα που δημιούργησε απογοήτευσε την εταιρεία, η οποία έχει μάθει να δρα γρήγορα. Η καθυστέρηση λοιπόν αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης τους δυσαρέστησε και τους αποπροσανατόλισε.

Αυτό γιατί όταν η Νορβηγική εταιρεία επένδυσε στη Μαλαισία και στην Τουρκία σε χρόνο ρεκόρ είχαν ολοκληρώσει όλα αυτά τα εμπόδια για την επένδυση, ενώ εδώ ακόμη μιλούν ότι θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, ότι θα ελαχιστοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες κλπ., όλα αυτά όμως μόνο στα χαρτιά, πρόσθεσε αγανακτισμένος ο Αργύρης Πατακάκης.

Επιπλέον ο κ. Πατακάκης τόνισε ότι είναι χαρά του να μπορεί μέσα από την εφημερίδα «ΞΥΡΑΦΙ» να περάσει κάποια μηνύματα, γιατί ακόμη κρατά τις επαφές με τους Νορβηγούς και πιστεύει ότι τελικά θα τους πείσουν αυτός μαζί με την παράταξή του να έρθουν να επενδύσουν εδώ στη Δράμα, καθώς το εργοστάσιο αυτό παραγωγής των πάνελ θα απασχολήσει πάνω από 130 εργαζομένους.

Πάνω στο θέμα της επένδυσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο κ. Πατακάκης θέλησε να μιλήσει και για το πρόγραμμα το οποίο προέκυψε από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009 για το περιβάλλον και στο οποίο συμμετείχαν 182 χώρες, οι οποίες συνυπέγραψαν όλες και αποδέχθηκαν ότι η συμφωνία της Κοπεγχάγης θα 'ταν ο οδηγός και η βάση για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

«Επειδή η πατρίδα μας, συνέχισε ο Α. Πατακάκης, έχει σε σχέση με τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες κατά 25% με 30% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και επειδή το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό που συμφωνήθηκε με τα «3 - 20» (εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%, μείωση των ρύπων κατά 20%, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20%), τα οποία μετά το ατύχημα στην Ιαπωνία έχει αλλάξει, ώστε η Γερμανία να έχει αποφασίσει τώρα μέχρι το 2020 να φτάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια κλπ) στο 47% των ενεργειακών της αναγκών».

Πυρηνική ενέργεια

Αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αργύριος Πατακάκης τόνισε, ότι για άλλη μια φορά ακόμη αποδεικνύεται τι προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες με την πυρηνική ενέργεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 155 πυρηνική σταθμοί για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη και Ρωσία και απ' αυτούς οι 42 θα 'πρεπε ήδη να 'χαν κλείσει λόγω της παλαιότητάς τους.

Πρόσφατα μάλιστα, πάντα σύμφωνα με τον κ. Πατακάκη, βγήκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας της Βουλγαρίας Βασίλιεφ και κατήγγειλε ότι στη Βουλγαρία είχε επτά διαρροές από το Κοζλοντούϊ τα τελευταία πέντε χρόνια και όμως κανένας δεν μίλησε και ενημέρωσε το Βουλγαρικό λαό και τις γειτονικές χώρες. Αυτό δείχνει το μέγεθος του κινδύνου και επίσης ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτών των εργοστασίων είναι τα ραδιενεργά απόβλητα που οι μαφιόζοι βυθίζουν στο Ιώνιο πέλαγος και στις τρίτες χώρες, που δεν γνωρίζουν τίποτα, όπως τα Σκόπια και την Αλβανία.

«Νομίζω ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο», δηλώνει ο Α. Πατακάκης.

Αιολικό πάρκο Νικηφόρου

Τέλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Α.Μ. - Θ. κ. Πατακάκης θέλησε να δηλώσει τα εξής, «Από την εποχή που ήμουν Δήμαρχος ξεκίνησα την προσπάθεια αυτή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήμασταν οι πρώτοι που πήραμε την άδεια για δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Ιδιωτικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία εγκατέστησε το αιολικό πάρκο στα βουνά του Νικηφόρου με ισχύ 22 MW και γίνεται ένα ακόμη έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Παρανεστίου το οποίο είναι σε ανάπτυξη και νομίζω ότι εμείς το εφαρμόσαμε στην πράξη και όχι με ευχολόγια.

Το έργο αυτό αποτελεί έργο πνοής και ζωής και είναι ένα έργο πολύ σημαντικό με το οποίο αποδείξαμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν σημαντικά πράγματα να προσφέρουν στην τοπική μας κοινωνία γιατί έχει πολλά έσοδα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Πολλοί στην αρχή απαξίωσαν και μηδένισαν τις προσπάθειές μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και γι' αυτούς που γνωρίζουν για να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό κάναμε μεγάλο αγώνα, καθώς προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε όλα τα μεγάλα εμπόδια που η δημόσια διοίκηση μας είχε βάλει και τώρα εξοικονομούμε 718.000 τόνους πετρέλαιο που θα χρειαζότανε για να παραχθεί η αντίστοιχη ενέργεια του αιολικού πάρκου και αποδεικνύεται το όφελος και το θετικό αποτέλεσμα προς το περιβάλλον. Για το έργο αυτό επίσης κάναμε διανοίξεις δρόμων 17 χλμ, όπου η υποδομή αυτή γίνεται χρήσιμη για την πυροσβεστική, τους κτηνοτρόφους, τους υλοτόμους, τους κυνηγούς και τους περιβαλλοντολόγους που έχουν πλέον πιο καλή και ασφαλέστερη πρόσβαση στα βουνά αυτά. Παράλληλα σχεδιάζουμε να κάνουμε και ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου θα μπορούν οι μαθητές να συγκρίνουν τα πλεονεκτήματα, αξιολογώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δουν πως η φύση μπορεί να συμβάλει όταν είμαστε φιλική προς το περιβάλλον χωρίς ρύπους, όχληση και τοξικά». Είπε κλείνοντας ο Α. Πατακάκης.

Οι ομορφιές του τόπου μας

Σύνδεσμοι

Συνεντεύξεις

Μπορείτε να βρείτε συνεντεύξεις μου στα Τηλεοπτικά ΜΜΕ στο κανάλι μου στον ιστοτόπο YouTube.

 

Δείτε Περισσότερα